Hoewel de acceptatie van online marketing als effectief instrument om een organisatie te laten groeien steeds groter wordt, is het vooral bij kleinere organisaties nog niet altijd helemaal ingeburgerd. Veelgehoorde argumenten bij starters en ZZPāers is dat er geen geld is voor een Online Marketing Strategie. Aangezien het mijn missie is om Ć©n online marketing bereikbaar te maken voor iedere organisatie Ć©n ik wil bijdragen aan verandering van de gedachte dat online marketing geld kost, vertel ik in dit artikel waarom een Online Marketing Strategie geen grote investering hoeft te zijn.
Online marketing draagt bij aan je groeiresultaten
Door op de juiste, strategische wijze gebruik te maken van online marketing draagt het op termijn altijd bij aan de groeiresultaten van een organisatie. Bij een kleine organisatie is niet altijd (veel) budget beschikbaar voor online marketing, maar dat hoeft ook niet. Het is namelijk een uitstekend idee om te beginnen met (bijna) gratis beschikbare online marketinginstrumenten.
Content marketing
Content is een relatief nieuwe marketingterm en verdient hierom enige toelichting. Content ā letterlijk vertaald āinhoudā ā is niets meer of minder dan (waardevolle) informatie die vanuit een organisatie gedeeld worden met de rest van de wereld. Content kent vele vormen, bijvoorbeeld:
- Blogs/artikelen
- E-boeken
- Infographic
- Webinar
- Whitepaper
- Video
Bij content marketing richt je je op het creĆ«ren van waardevolle content voor de doelgroep. Deze content kun je vervolgens verspreiden door het op je eigen website en de social media-accounts van je organisatie te plaatsen. Ook kun je ervoor kiezen de content per e-mail met huidige klanten en overige geĆÆnteresseerden te delen, bijvoorbeeld als onderdeel van een nieuwsbrief.
Behalve naamsbekendheid creƫren, een autoriteitsstatus opbouwen en een aantal andere gevolgen van content marketing is het ook een goed idee om je lezers te vragen hun e-mailadres achter te laten om in de toekomst op de hoogte te blijven van nieuwe content. Zo verbinden zij zich aan jouw organisatie en breid jij je e-maillijst uit.
E-mailmarketing
En die uitgebreide e-maillijst kan je weer heel goed gebruiken, het āouderwetseā kanaal e-mail is namelijk nog altijd het marketinginstrument met de hoogste conversiegraad.
E-mailmarketing kan op verschillende manieren ingezet worden; zo kun je een campagne lanceren rondom een speciale aanbieding of nieuwe mensen op je e-maillijst verwelkomen met een reeks mails waarin je jouw organisatie en de voordelen van jouw product of dienst onder de aandacht brengt. Zoals al eerder benoemd is e-mailmarketing ook goed geschikt om nieuwe content onder de aandacht te brengen en een periodieke nieuwsbrief te versturen.
Zoekmachine optimalisatie (SEO)
Jouw doelgroep zoekt jouw product, maar vindt het soms bij een andere aanbieder. Dat is natuurlijk erg zonde. Op het moment dat iemand naar jouw product zoekt via een zoekmachine als Google, is het aannemelijk dat hij zoekt met een serieuze intentie om het product te kopen. Zorgen dat je vooraan staat dus! Om ervoor te zorgen dat potentiƫle klanten jouw organisatie vinden tussen de eerste zoekresultaten is het belangrijk om je website en alle content te optimaliseren voor zoekmachines. Zaken die een positieve bijdrage leveren aan jouw positie in de zoekresultaten zijn het opnemen van de juiste zoekwoorden in de tekst en de meta tags en meta description, het plaatsen van de juiste interne en externe links, een nette URL en een snelle laadtijd van je website.
Social Media
Social Media is een geweldig kanaal om gratis in aanraking te komen met je doelgroep. Kanttekening hierbij is dat het belangrijk is om de juiste social media-kanalen te kiezen en hier regelmatig actief de interactie aan te gaan met je doelgroep. Het organisch (gratis) bereik van zakelijke berichten op Facebook en Instagram wordt de laatste tijd echter wel in hoog tempo kleiner. Facebook wil haar gebruikers een zo optimaal mogelijke ervaring bieden en daarom is het belangrijk waardevolle content te delen die gewaardeerd wordt door het publiek.
Conversie optimalisatie
Wat wil je bereiken met je website? Het is belangrijk om dit vooraf te bepalen en hier jouw website naar in te richten. Maar hoeveel van je bezoekers voeren ook de door jou gewenste actie uit? Op welke manier navigeren deze bezoekers door jouw website? Waar haken de meeste mensen af? Door statistieken van jouw websitebezoekers te analyseren en je website vervolgens te optimaliseren zal er een groter percentage een gewenste actie uitvoeren. Op die manier haal jij ook daadwerkelijk meer leads, omzet of nieuwsbriefabonnees uit de door jouw strategie voortkomende extra websitebezoekers.
De noodzaak van een Online Marketing Strategie
Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt zijn verschillende online marketinginstrumenten met elkaar verbonden. Zo draagt goede content bij aan het kunnen informeren van jouw doelgroep met behulp van e-mail en social media. Dit bewijst voor mij direct het belang van een goede strategie. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: zonder weloverwogen online marketingstrategie is het beter geen tijd en zeker geen geld te besteden aan online marketing. Wat u met uw organisatie ook wilt bereiken, het is belangrijk vooraf een goed beeld te verkrijgen van uw doelgroep, de klantreis en te bepalen welke middelen u in wilt zetten, wat het beschikbare budget is en wat u met uw inspanning wilt bereiken. Zonder strategie vergooit u uw tijd, energie en geld zonder (meetbare) resultaten. Een strategie draagt bij aan het overzicht, zorgt voor meetbare prestaties van je inspanningen en bovendien draagt het bij aan de herkenbaarheid van je organisatie voor klanten.