Drie Online Marketing doelstellingen die jouw organisatie helpen groeien
In dit artikel leer je welke doelstellingen je kunt opnemen in jouw Online Marketing Strategie om jouw organisatie verder te helpen groeien. Ik laat je zien hoe je deze doelstellingen kunt opsplitsen in KPI’s om jouw resultaten nog overzichtelijker te maken.
Doelstellingen zijn verplicht
Bij het bepalen van een Online Marketing Strategie is het stellen van meetbare doelstellingen een vereiste. Zonder doelstellingen begin je aan een reis zonder bestemming en zul je heel veel ronddwalen zonder dat je weet of je de goede richting opgaat. Doelstellingen zorgen ervoor dat je weet waar je naartoe werkt en door Kritische Prestatie Indicatoren te gebruiken om je resultaten te analyseren weet je op welk vlak je bij moet sturen om je doelstellingen te behalen.
Het verhogen van het aantal online conversies
Wat mij betreft hoort deze doelstelling in iedere Online Marketing Strategie: het verhogen van het aantal online conversies. Online conversies bestaan in vele vormen: het invullen van een contactformulier, aanmelding voor de nieuwsbrief, het downloaden van een e-book, het aanvragen van een offerte of het rechtstreeks doen van een aankoop in een webshop.
Met jouw strategie focus je je het liefst op één specifieke conversie die je probeert te verhogen. Conversies vertegenwoordigen (verwachte) waarde en zijn daarom zo belangrijk! Conversies leveren leads of directe omzet op en dragen daarmee bij aan een positief rendement op jouw investering.
KPI’s waar je aan kunt denken bij een leadconversie zijn het aantal websitebezoekers, het percentage terugkerende bezoekers en het conversiepercentage.
Het verhogen van de Customer Lifetime Value
De Customer Lifetime Value (CLV) is van waarde bij het bepalen van je marketingbudget en is daarnaast een goede indicatie voor de waardeperceptie van jouw doelgroep. Een hogere CLV betekent dat een enkele klant meer geld vertegenwoordigt: een teken van een verhoogde klanttevredenheid waardoor klanten terugkeren/blijven kopen.
Voor een webshop kan er op twee manieren (mogelijke KPI’s) aan de CLV gewerkt worden: het verhogen van de gemiddelde bestelwaarde, bijvoorbeeld door de webshop te optimaliseren voor cross- en upselling, en het verhogen van het aantal herhalingsaankopen van de klant, bijvoorbeeld met behulp van e-mailcampagnes.
Voor een B2B-dienstverlener is de invloed van Online Marketing op de CLV moeilijker te bepalen, omdat een lead vaak online verworven en vervolgens offline opgepakt wordt. Toch is een verhoogde orderwaarde en een hogere herhalingsratio een goed teken van de invloed van de gevoerde Online Marketing Strategie.
Een alternatief voor de CLV voor B2B-organisaties is de verhouding tussen het aantal online leads en het aantal orders (en de orderwaarde) dat hieruit voortvloeit. Door online de juiste informatie te verstrekken en de juiste verwachtingen te scheppen (en te blijven optimaliseren), zou deze verhouding een lichte constante stijging moeten doormaken.
Het vergroten van het aandeel nieuwe of terugkerende bezoekers op jouw website
Een online koper heeft gemiddeld 7 websitebezoeken nodig voordat hij overgaat tot aankoop. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat een bezoeker van jouw website je niet zomaar weer vergeet. Het aandeel terugkerende bezoekers geeft aan of het jou met jouw strategie lukt om bezoekers te verleiden terug te keren naar jouw website.
Ben je net nieuw op de markt en is het vergroten van jouw naamsbekendheid (SEE-fase) een belangrijk doel? Dan kan het vergroten van het aandeel nieuwe websitebezoekers een belangrijke doelstelling zijn voor jouw organisatie.